
A l’era enllosada de l’antic molí de la Calvaria, s’iniciarà la feina tot desfent el modoló obtingut del blat segat a cops de volant al mas el Colomer de Taradell el passat 5 de juliol de 2015.Serà batut a pota amb animals de peu rodó (cavalls i mules) reproduint de forma acurada les 4 fases pròpies de les batudes d’abans de l’aparició de les màquines de batre: parar batuda, batre, fer el paller i ventar.
El programa d’activitats es reprendrà a 2/4 de 4 amb la carregada de boscalls a bast sobre un matxo, a càrrec dels Traginers de Prats i els Tonis de Taradell. Després es realitzaran les operacions de ventar, mesurar i ensacar el grà de blat.A les 5 de la tarda, el molí de la Calvaria es posarà en marxa gràcies a la força de l’aigua molinant el gra obtingut i transformant-lo en farina òptima per a la elaboració d’aliments tant bàsics a la nostra nutrició com és el pa.
Finalment, Àngel Puigseslloses elaborarà el primer llevat de l’any fet amb farina de sègol del camp experimental del mas el Colomer. Part d’aquest llevat es donarà a qui en vulgui per a l’elaboració del seu pa.
Al llarg de la jornada, XX joves d’entre 14 i 17 anys que participen en el Camp de Treball “Recuperació i Conservació del Patrimoni, Costums, i Tradicions del Món Rural” de la Direcció General de Joventut organitzat pel Mas Can Pic i els Tonis de Taradell, realitzaran el Taller d’aprenent d’etnògraf, prenent part activa en les feines, observant, enregistrant i entrevistant el pagesos protagonistes de l’activitat.